De Fontein van Fortuna Stephan Balkenhol

Sneek
“De man met de Hoorn des overvloeds verwijst naar een beeld van Fortuna, de godin van het geluk en de schutsvrouwe van steden, families en volkeren. De overvloeiende hoorn, symbool voor geluk en macht, brengt materiële welstand aan ieder die ermee in aanraking komt. Maar de man die in Sneek de Hoorn des overvloeds vasthoudt, staat op een gouden bol die voortdurend om zijn as draait.
Nieuw cultureel erfgoed
in de Friese Elfsteden
Nieuw cultureel erfgoed
in de Friese Elfsteden

De bol wordt aangedreven door de terugstoot van het water dat uit de hoorn stroomt. Zo wordt de toestroom van het fortuin een onberekenbare, blinde kracht. Wie er profijt van heeft en hoe lang dat duurt, blijft een open vraag. Beslissend zijn het geluk en het lot; de overvloed die zich toevallig over ons uitstort, kan ons even snel weer ontnomen worden. De wisselvallige aard van de Hoorn des overvloeds weerspiegelt zich in de ambivalente gezichtsuitdrukking en neutrale kleding van de man. Je kunt er geen duidelijke gevoelstoestand of iets persoonlijks in ontdekken. Zijn onbestemdheid maakt dat wij de ‘De fontein van Fortuna’ ervaren als een tegenpool die ons met onszelf confronteert. Hij roept de vraag op wat we nu eigenlijk waarnemen, en wat leven betekent. Tegelijk beseffen we dat geen enkel antwoord definitief kan zijn.”

Stephan Balkenhol (Duitsland, 1957) woont en werkt in Duitsland en Frankrijk. Balkenhol brak in de jaren tachtig internationaal door met figuratieve houtsculpturen, iets wat lange tijd not done was in de kunst. Het zijn vrijwel altijd mensfiguren die hij zichtbaar met hamer en beitel uit grote boomstammen heeft gehakt. Ze steken vaak op subtiele, humoristische wijze de draak met ons. Balkenhol heeft een omvangrijk repertoire aan openbare opdrachten opgebouwd, die vaak een onverwacht ‘commentaar’ leveren op de locatie. Een veelbesproken werk was de sculptuur van een man in de rivier de Thames omdat velen dachten dat er iemand verdronk. Bij de dierentuin in Hamburg klemt een kleine man zich vast aan de hals van een giraffe. Balkenhol exposeert wereldwijd in grote musea en galeries en zijn houten en bronzen sculpturen zijn opgenomen in prominente internationale collecties. Hij geldt als een van de belangrijkste hedendaagse beeldhouwers en heeft tal van prijzen op zijn naam.

Fonteinen