Eerste leeuw krijgt kleur

01.03.2018

Beeldhouwer Floor van der Leun is klaar met het beeldhouwen van de eerste leeuw. De twee helften zijn verlijmd om een stalen frame, gemaakt door Hofman Workum; Gruppen bracht de waterleidingen erin aan. De gaten voor de spuitstukken (‘nozzles’) zijn al in de klauwen geboord: daar gaat straks het water uit spuiten.

Het is aan Marten Tijtsma om de leeuw te beschilderen. Dat gebeurt in meerdere lagen, de eerste laag zit er al op. Tijtsma werkt nu aan het vergulden van de manen en de staart; het aanbrengen van het flinterdunne bladgoud is tijdrovend en vergt ervaring en expertise.

”Mijn voorstel is om de heraldische leeuwen op de gevel van het Waaggebouw in Workum te ‘bevrijden’ van hun eeuwenoude plicht om dragers te zijn van het stadswapen van Workum. We voelen mee met deze eeuwenoude, tamelijk naïef aandoende dieren, maar hun theatrale pose wekt ook onze lachlust. Door de leeuwen op de grond te zetten en ze een meer dan levensgrote afmeting te geven, krijgen ze de hoofdrol bij de fontein voor Workum.